Ajatuksia hyvinvoinnista - wellbeing

Liikunta on hyvinvoinnin perustekijöitä. Niinpä 3 tunnin sieniretkellä kävellään reippaasti useita kilometrejä metsässä tasapainoillen kivien ja puun juurien päällä. Löytyisipä vielä paljon sieniä, että tulisi kyykistelyä yhtenään ja näin koko keho liikutelluksi.

Metsän hiljainen kauneus tuntuu suorastaan juhlalliselta, kuin kirkossa olisi. Sitähän meille suomalaisille metsä onkin. Tekeepä melkein mieli halata puita ja kukapa sen estäisi. Come on! Voimaantuminen täyttää mielen. Ryhti kohentuu ja katse löytää latvojen lomasta sinitaivaan.

Mustikoita varvut notkollaan, puolukoita, syökää retkeläiset tai poimikaa! Maanomistajasta riippumaton jokamiehen oikeus, joka koskee myös vieraitamme, on maamme lahja itsellemme. Vastalahjaksi riittää kunnioitus luontoa kohtaan, emmekä siis roskaa tai turmele. Sienien poiminta menee samalla jokamiehen taksalla, vaikkapa koreittain.

Sitten sienestyksestä. Perusopastuksen jälkeen haemme ruokasienien tuntomerkkejä varpujen, sammalen ja maahan pudonneiden lehtien seasta. Tähän keskittyminen ja liikkuminen metsässä vaatii aivoiltamme kaiken huomion, niinpä mieltämme kalvavat työ- tai kotielämän asiat unohtuvat - ainakin hetkeksi.

Entäpä sitten ensimmäisen sienen löytäminen ja jopa tunnistaminen. Opastusmetodillamme turvalliset sienet se ei ole edes vaikeaa. Riemu uuden asian oppimisesta on vilpitöntä ja juuri näitä onnistumisia me tarvitsemme sekä itsensä haastamista toistuvasti.

Kuinka voivatkaan perusleipomukset maistua nuotiopaikalla ja nokipannukahvin aromi olla niin täydellistä. Tuoko ne mieleemme muistumia lapsuuden retkistä vanhempien kanssa vai... Väliäkö sillä, sillä muistoja kartuttavia luontoelämyksiä me tarvitsemme aina.

Retkellä muuten kukaan ei ole kiinnostunut pätkääkään sinun vaatetuksesta, koulutuksesta, työstä tai työttömyydestä. Eikö olekin vapauttavaa! Keskustelu entuudestaan tuntemattomien kanssa suuntautuu sieniin, ruokiin, metsään ja näihin liittyviin taitoihin. Pian tunnet kuuluvasi ryhmään, olevasi jotain sellaisenaan, omana itsenäsi. 

Tykkää
Twiittaa